Στην περίοδο αυτή ο Πόρος είναι ακόμα πιο γραφικός, περισσότερο λατρευτός. Τα μεγάλα σκιερά πεύκα φθάνουν ως τις απόκρημνες ακτές ή τις αμμουδερές παραλίες του.
Στα ορεινά οι κάτοικοι απασχολούνται με τους ελαιώνες, στο οροπέδιο της Φούσας με τα αμπέλια, ενώ στα πεζούλια καλλιεργούν στάρι και βίκο. Περίφημα ήταν τα αλώνια του Πόρου. Στις πλαγιές βάζουν χαρουπιές, συκιές και αμυγδαλιές

 
     
 

Αρκετοί ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Κύρια όμως, ασχολία για τους περισσότερους ήταν η αλιεία και το "κτύπημα" των πεύκων. Χαράζοντας τα πεύκα συλλέγουν το ρετσίνι στην αρχή σε κάδους και στη συνέχεια σε μεγάλες γούρνες. Στο τέλος του καλοκαιριού το κατεβάζουν με τα άλογα και τα μουλάρια στο Ασκέλι και από εκεί το μεταφέρουν με καΐκια στον Πειραιά.

     
Τα καΐκια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προϊόντων, πολλές φορές κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Στο Λεμονοδάσος με τα λεμόνια, βγάζοντας την περίφημη λεμονάδα του Πόρου.
Σιγά-σιγά οι Ποριώτες αρχίζουν να ασχολούνται με τον τουρισμό. Δίπλα στα παραδοσιακά καφενεδάκια, ξεφυτρώνουν τα πρώτα τουριστικά μαγαζιά με είδη Λαϊκής Τέχνης.
 
     
 
Πολλά σπίτια μετατρέπονται σε πανσιόν με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Γραφική εικόνα οι ιδιοκτήτες τους να περιμένουν μαζί με τους αχθοφόρους, τον ερχομό του πλοίου για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες του νησιού, οδηγώντας τους μέσα από τα κάτασπρα σοκάκια που ήταν πνιγμένα στα γιασεμιά και στις βουκαμβίλιες.
     
Άλλοι πάλι επανδρώνουν τα πλοία της "γραμμής" και άλλοι γίνονται βαρκάρηδες, που εξυπηρετούν το πέρασμα στο Γαλατά ή μεταφέρουν τους τουρίστες στις γραφικές παραλίες του νησιού.
Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούν τις καΐκες τους για να μεταφέρουν μέχρι και αυτοκίνητα από το Γαλατά.
 
     
 
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού περνούσαν την ώρα τους στα μικρά καφενεδάκια, στις γραφικές ταβερνούλες και το καλοκαίρι διασκέδαζαν με τις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες στην ταράτσα του κινηματογράφου "Διάνα". Πολύ ενδιαφέρον παρουσίαζε "το πανηγύρι" στη γιορτή του Μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής στις 19 Απριλίου, ο εορτασμός της Παναγίας στο γραφικό εκκλησάκι πάνω από το συνοικισμό στις 2 Ιουλίου καθώς και του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.
     
Τέλος πρέπει να αναφερθούμε στις μοναδικές διαδρομές μέσα από πανέμορφα μονοπάτια, με άλογα ή μουλάρια, για να μετακινηθούν προς το ναό του Ποσειδώνα, δια μέσου του Συνοικισμού και της Φούσας ή δια μέσου του Ασκελίου και του Σαμουήλι.
 


 

Simeon Hotel & Apartments
Νεώριο, Πόρος 180 20
Τηλ.: (+30) 22980 22514
Κινητό : (+30)694-5183409 VODAPHONE
Email: info@simeon.gr, simeonporos@yahoo.com
http://www.simeon.gr/